Skip to main content

Hundar kan läsa av känslor hos bilder på människor – enligt ny forskning

Enligt en ny studie kan hundar göra skillnad på glada och arga ansikten hos människor. Denna upptäckt representerar det första solida beviset på att ett annat djur än människor kan göra skillnad på känslomässiga uttryck hos en annan art, enligt forskarna.

Tidigare försök har gjorts för att testa om hundar kunde urskilja mänskliga känslomässiga uttryck, men inget av dessa har varit helt övertygande. I den nya studien tränade forskare hundar att göra skillnad mellan bilder av samma person som gör antingen ett lyckligt eller ett argt ansikte. För varje person fick hundarna endast se den övre eller nedre halvan av ansiktet. Efter att hundarna tränats på 15 olika bildpar testade forskarna hur bra hundarna var på att läsa av ansiktsuttryck i fyra försök.

I det första försöket fick hundarna se samma halva av ansikten som när de tränades fast med nya ansikten. Under försök nummer två fick de se den andra halvan av de ansikten som de hade tränats med. I det tredje försöket fick de se nya den andra halvan av nya ansikten, och i det sista fick de se halva den vänstra bilden av de ansikten som användes vid träningen.

Hundarna i testet kunde med större sannolikhet välja det arga eller glada ansiktet än vad som skulle förväntas av slumpen. Detta gällde för varje enskilt fall. Resultatet visar att hundarna inte bara kunde lära sig att identifiera ansiktsuttryck, utan de kunde också överföra vad de hade lärt sig för nya områden.

Forskaren Ludwig Huber sa i en intervju att:

  • Vår studie visar att hundar kan urskilja arga och glada uttryck hos människor, de kan också förstå att dessa uttryck har olika betydelser. De har också denna förståelse för människor som de inte har träffat förut.

Vidare menar han att det är svårt att säga exakt hur hundar tolkar ansiktsuttryck hos människor. Men det verkar som att hundar har en förmåga att förknippa ett leende med en positiv mening och ett argt ansiktsuttryck med en negativ. I testet hade hundar svårare för att förknippa ett argt ansiktsuttryck med att få en belöning. Forskarna tolkade detta som att hundar redan innan hade lärt sig att det kan var en bra idé att hålla sig borta från människor som är arga.

Forskarna kommer att fortsätta att utforska erfarenhetens roll i hundarnas förmåga att känna igen mänskliga känslor. De planerar också att studera hur hundar själva uttrycker känslor och hur deras känslor påverkas av känslorna hos deras ägare eller andra människor.

Vanliga misstag hundägare gör

Att vara hundägare är något som många drömmer om. Tänk att få mysa med en hund hela dagarna. Visst är det mycket kärlek, men som hundägare har du också ett mycket stort ansvar. Din hund är beroende av dig hela sitt liv och det är viktigt att du ser till att den mår bra och är hälsosam.

Vi ska inte sticka under stol med att det inte är kul att vara hundägare, för det är det verkligen. Även om man har skapat sig mycket erfarenhet och kunskap om hundar så är det dock lätt att begå vissa misstag. Här nedan tar vi upp de vanligaste misstagen som hundägare gör. Genom att vara medveten om dessa är det enklare för dig att undvika dem i framtiden.

De väljer fel hundras

Att välja fel hundras är ett mycket vanligt misstag som många gör när det är dags att skaffa hund. Man går kanske efter hundens utseende, men glömmer bort att titta på egenskaper och beteenden hos hundrasen. Det är viktigt att du väljer en hund som kommer att passa in i din vardag och din livsstil så bra som möjligt. Att välja en mycket aktiv hundras när du helst ligger på soffan är ingen bra kombination.

Labrador retriever är en lugn och enkel hundras. Bild: FI Jones

De försäkrar inte hunden eller har inte en täckande försäkring

Alla hundar bör ha en bra och täckande försäkring, men vissa tycker att en försäkring är alldeles för kostsam. Kanske tänker man även som så att risken för skador är väldigt liten, men att inte försäkra din hund är ett stort misstag. Vill du hitta en billig försäkring så använd dig av internet. Se till att du jämför hundförsäkring innan du väljer för att få en som är så täckande och billig som möjligt.

Hunden får inte tillräckligt med motion

En hund behöver komma ut och röra på sig minst fyra gånger om dagen. Det gäller de större hundarna såväl som de mindre. Ett vanligt misstag är att man motionerar hunden alldeles för lite, vilket kan bidra till hälsoproblem såväl som oönskade beteenden. En vuxen hund behöver flera promenader varje dag där minst en av promenaderna ska vara lång (cirka 1 timme). Utöver den vardagliga motionen ska du även se till att få in träning såväl som lek och bus.

De glömmer bort hundens tänder

Det är inte bara din hunds päls som du ska se över med jämna mellanrum. Glöm inte bort hundens tänder! Tandproblem som till exempel tandsten är vanligt hos många hundraser och om du inte tar hand om tänderna finns det risk för inflammationer såväl som tandlossning. En försäkring kan även täcka upp för tandskador.

Hundar utbildas för att upptäcka Covid-19

Att hundens nos är ett utmärkt organ som har assisterat människan i tusentals år känner de flesta till. Hundar hjälper polis och militär att spåra, de hittar narkotika och smuggelgods och används på olika sätt inom sjukvården. Nu ska ett projekt inledas där hundar ska utbildas för att upptäcka Covid-19.

Hundar kan redan upptäcka cancer genom att lukta på doftprover från patienter och på så sätt upptäcka sjukdomen i ett tidigt stadie. Hundar kan också upptäcka malaria, Parkinsons sjukdom och andra bakteriella infektioner hos människor genom att använda nosen. Sjukdomarna utsöndrar en specifik lukt som gör att en tränad hund kan upptäcka den.

Covid-19 projekt

Engelska forskare vid universitetet i Durham hoppas nu kunna träna bland annat labradorer att upptäcka Covid-19 hos människor. Tanken är att prover från smittade patienter ska samlas in och att hundarna ska tränas att känna igen virusets specifika doft.

Hundar har redan tränats i att upptäcka cancer, Parkinsons sjukdom, malaria, blodsockernivåer hos diabetiker och diverse bakterieinfektioner genom att sniffa på prover från patienter. Teorin är att varje sjukdom utsöndrar en distinkt lukt, så även Covid-19. Med tanke på att luftvägssjukdomar kan medföra förändringar i kroppsdoften hoppas man snabbt kunna nå positiva resultat. Trots att hundar själva kan bli smittade av Covid-19 bedöms risken som mycket låg att hundar skulle kunna sprida viruset till människor. Projektet sponsras av den engelska regeringen och forskarna är hoppfulla om ett snabbt och effektivt resultat.

Snabbare resultat

Om projektet lyckas betyder det att man skulle kunna upptäcka smittbärare betydligt snabbare eftersom hundar kan undersöka över 200 människor i timmen. Diagnosticeringen skulle med andra ord kunna bli betydligt mer effektiv. Om man dessutom tittar närmare på till exempel malariaforskning kan hundar idag upptäcka sjukdomen redan innan bäraren visar några symtom. Möjligheterna med detta projekt är med andra ord många. De tränade hundarna skulle sedan kunna användas inom en rad andra områden för att effektivt förhindra en ny våg av smittspridning. Aktuella arbetsplatser för dessa hundar skulle till exempel kunna vara flygplatser och gränskontroller av olika slag. Hundarna kan återigen visa sig vara människans bästa vän och bli ett effektivt vapen i kriget mot Coronaviruset.

Hundars stressnivå speglar deras ägare visas ny forskning

Det har framkommit på senare tid att ordspråket ”Sådan husse, sådan hund” är mer sant än vi skulle kunna tro. Detta påstående gäller exempelvis stressnivåerna på hunden – man har kunnat konstatera att om hundens ägare är stressad ökar också hundens stress. Genom att ha studerat hundars kortisolnivåer samtidigt som deras ägare, har följande upptäckt gjorts: ägarens stress smittar av sig på hunden.

Kortisolutsöndring avslöjar fenomenet
När en individ blir uppjagad, arg eller stressad utsöndras ämnet kortisol i kroppen. Kortisol är namnet på stresshormonet som cirkulerar runt i blodet och som sedan kan synas på pälsen. För övrigt man kortisolnivån mätas i håret, både hos hund och människa. Vissa hundar får även något som kallas för stressmjäll. Om en påtaglig stress sker under lång tid kan hunden likaväl som människan känna av det på en kronisk nivå.

Studien som skämtsamt motsäger sig ordspråket ”Man ska inte döma hunden efter håren” har också visat att den tydliga stressnivån förknippad med ägarens mående är starkare på vintern. Dock är det viktigt att understryka att det stressbetingade samspelet mellan hund och ägare gäller året runt under alla säsonger. På vintern är det dock än viktigare att sysselsätta hunden genom motion och olika uppdrag. En anledning till ökad stressnivå under vintern kan också vara att vi människor känner av depressioner och ångest mer under den kalla, mörka årstiden – något som därmed också märks av på hunden.

Neuroticism eller emotionell instabilitet den högsta riskfaktorn

Tydligast i studien när det gällde att mäta stress på ägare och hund, var när man undersökte hundägare med neuroticism eller emotionell instabilitet som det heter på enklare svenska. Detta tillstånd präglas av ångestattacker, humörsvängningar, aggressivitet och nedstämdhet. Hundar som lever med dessa människor brukar själva anamma de olika beteenden och bli oroliga varelser. Men orsaken kan också vara att denna typ av person ofta söker sig mer till sina husdjur för tröst och involverar dem på så vis mer när de mår dåligt.

Empatiska varelser
Hunden sägs vara människans bästa vän, och de är ofta väldigt lojala och trogna djur. Deras sinnesstämning speglar vår egen eftersom de känner stor empati gentemot ägaren. Detta är värt att tänka på om du har hund. Om du själv känner dig stressad – läs om hur du kan lugna din hund med olika metoder och på så vis även själv komma ner i varv.

Håll hunden fri från fästingar och loppor!

Våra hundar älskar att springa ute i det fina sommarvädret. Sommarvärmen medför dock, som de flesta hundägare vet, även en viss risk för att hundarna ska drabbas av fästingar och loppor. Fästingar kan dessutom bära på farliga sjukdomar som hunden kan bli smittad av, även om detta är ovanligt i Sverige. Metoderna för att förebygga och bli av med fästingar och loppor är många. I denna artikel tipsas det om några av de vanligaste metoderna för att förebygga fästingar och loppor hos din hund.

Förebygg fästingar enkelt

Det allra bästa är givetvis att förebygga att fästingangreppet sker från första början. Ett av de smidigaste sätten att förebygga fästingar hos hundar är att använda en fästingprodukt för hundar. Det finns olika sorters fästingprodukter för hundar, allt ifrån fästinghalsband till fästingsprej och schampo. Ska man vistas i områden med mycket insekter finns det även overaller för hundar, som även skyddar mot UV-strålar. Dessa produkter finns på djurhyllorna i de flesta apotek och hos veterinärbutiker. Var dock noga med inte använda produkter för katter på hundar. Det står tydligt på produkten vilka djur sprejen är till för. Fästingar trivs i långt gräs eftersom de sitter på långa strån och hoppar över till en ny värd när den snuddar vid grässtrået. Därför ska gräset på gräsmattan helst hållas kort så att risken att smittas på den egna tomten blir mindre. Låt dessutom bli att ta promenader i områden med högt gräs.

Om olyckan är framme

Om olyckan ändå är framme är det viktigt att fästingen tas bort så fort som möjligt, då minskar nämligen risken för att en fästingburen sjukdom överförs. Kontrollera alltid dig själv och din hund direkt efter vistelse i skog och mark. De vanligaste ställena på hunden där fästingen sätter sig är mellan tårna och på tassarna, runt läpparna, i och runt öronen samt vid anus och under svansen. Det är viktigt att lära sig hur man drar ut fästingar. Köp en smal pincett för ändamålet eller kontakta veterinär om du inte kan eller vill ta bort fästingarna.

Loppor är inte att leka med

Loppor sitter oftast där hundens päls är tunnare, exempelvis på magen och i armhålorna. Hunden ska tvättas med särskilt schampo mot loppor. Har du flera hundar ska de alla behandlas samtidigt för att undvika att lopporna hoppar från en hund till en annan. Dessutom måste du rengöra omgivningen där hundarna vistas. Tvätta alla sängkläder och sofföverdrag och dammsug golv, soffor och sängar. Tänk på att tömma dammsugarpåsen efteråt. Om lopporna får fäste kan de angripa hunden igen och även angripa människor. I värsta fall tar en lopp-invasion år att bli av med. Huset kan då behöva evakueras och saneras, vilket tar tid och kan bli dyrt.

Många hundägare badar sina hundar för ofta

Som hundägare vill man oftast göra allt man kan för sin fyrbenta vän. Man köper foder av hög kvalitet, besöker veterinären och ser till hundens hygien. Ett vanligt problem är dock att många hundägare badar sina hundar alltför ofta. Syftet är naturligtvis att hålla hunden ren och fin, men vovven behöver inte badas så ofta som många tror. Hur ofta bör man då tvätta sin hund för att det ska bli rätt?

Hur ofta ska hunden badas?

I regel behöver en hund inte badas mer än två gånger per år. Det räcker för att hunden ska vara ren. Naturligtvis kan det förekomma situationer när pälsen eller tassarna blir smutsiga på grund av t.ex. dåligt väder och då kan det givetvis vara dags för en dusch. Däremot behöver man inte tvätta hela hunden, utan det räcker med de smutsiga områdena.

För att veta hur man tar hand om hundens hygien på bästa sätt är det också bra att läsa Skötselråd från SKK, där du får många bra tips.

Vad avgör hur ofta en hund ska tvättas?

Även om grundprincipen är att en hund ska tvättas två gånger årligen betyder det inte att det är ett måste. Hur ofta just din hund behöver bada beror på flera aspekter, främst de nedanstående.

  • Vilken ras tillhör hunden?
  • Vilken typ av päls har den?
  • Hur gammal är hunden?
  • Hur ser hundens hälsa ut?

Rastillhörigheten är av stor betydelse, eftersom t.ex. en Chow Chow har betydligt mer päls än en Pitbull. Därför är det också logiskt att den senare inte behöver bada lika ofta. Likaså kan en gammal och sjuk hund behöva tvättas oftare, eller så kan det vara precis tvärtom, att en äldre hund upplever bad som jobbiga.

Tips

För att förstå hur ofta just din hund behöver badas bör du fråga en uppfödare eller veterinär. Tänk också på att använda rätt schampo när du tvättar hunden. Idag finns det mängder av hundschampon, så kolla gärna upp vilket som lämpar sig bäst för just din vovve.

Hur du väljer bäst mat till din hund

Det finns en hel del olika sorters hundfoder på marknaden. De lämpar sig för olika hundraser, har olika smak och de flesta har också olika innehåll. Som hundägare är det inte helt lätt att välja ett foder bland alla de sorter som finns. Ibland kanske man tvingas välja ett billigare foder, och ibland kan man ta ett dyrare. Men hur ska man egentligen resonera för att välja rätt och bäst foder till sin hund?

Hur gammal är hunden?

Det första man bör fundera över är hur gammal hunden är. Det finns foder för valpar, vuxna hundar och för äldre hundar. Ett valpfoder är bra till valpar, men man kan faktiskt ge ett vanligt foder för vuxna hundar om det anges på förpackningen att det kan ges till hundar i alla åldrar. Ett valpfoder innehåller dock fler näringsämnen, och anpassade halter av till exempel kalcium som en valp inte ska få i sig för mycket av. Dessutom innehåller fodret mer energi och bitarna är anpassade efter en liten mun och mage.

Hundens aktivitetsnivå

Man måste också fundera över hur aktiv hunden är. Om man har en väldigt gammal hund som inte är så aktiv är ett foder med mycket fett sällan bra. Det gör hunden överviktig. En hund som tränar flera gånger i veckan och är väldigt aktiv behöver å andra sidan ett foder med mer energi. Det gäller att läsa på förpackningen för att se vad fodret innehåller när det gäller näringsämnen. Ibland kanske man måste ge ett kraftigare foder men i mindre portioner för att hunden ska må bra.

Råvarornas kvalitet

När det gäller hundfoder kan det ofta stå att fodret innehåller animaliskt protein från olika djurslag. Det kommer inte att vara filé eller stek som hamnat i torrfodret. Om hunden är känslig är det klokt att välja ett foder med en eller få proteinkällor. Då kan en ägare som märker att hunden inte mår bra enkelt byta foder. Ofta hjälper det inte bara att byta till ett annat fodermärke eftersom att proteinkällorna för det mesta inte är helt enkla att definiera.

Ska hunden ha spannmål?

Från början är hunddjuret en köttätare och det är därför många som tror att hunden också ska vara det. Men hunden är i dag en allätare och den behöver få i sig olika mineraler för att må bra. Ett bra hundfoder bör innehålla näringsämnen som hunden behöver och även lite spannmål bör ingå i det.

7 fördelar med att vara hundägare – enligt forskare

Funderar du på att skaffa en hund eller har du redan en fyrbent vän där hemma? Härligt! Då är du betydligt mer lyckligt lottad än du tror. Forskning har nämligen visat att det finns otroligt många fördelar med att ha en hund och detta utöver att det är trevligt och mysigt. På internet och i forum kan man hitta många människor som berättar om de olika fördelarna som finns med att vara hundägare, men vad säger egentligen forskningen?

De största fördelarna

Du slipper bli sjuk lika ofta – Forskning har visat att människor som äger en hund blir sjuka betydligt mer sällan än andra. Vi strävar efter att ha så kliniskt städade hem som möjligt för att hålla oss friska, men detta kan ge motsatt effekt.

Starkare hjärta – Bara att du klappar en hund kan få din kropp att sänka hjärtfrekvensen och även sänka blodtrycket. Att äga en hund har också visat sig sänka människors kolesterol samt höja chansen för att överleva en hjärtinfarkt.

Motion – Din hund behöver komma ut och gå, flera gånger. Det betyder att du kommer att få bättre hälsa genom all den motion som du får.

Du blir lyckligare – Studier har visat att människor som äger en hund är lyckligare och är mindre benägna att bli deprimerade. Har man dock väl redan hamnat i depression så kan en hunds närvaro hjälpa en ur problemet.

Otroligt luktsinne – Det har visat sig att hundar har en förmåga att lukta sig till sjukdomar och det betyder att din hund kan rädda livet på dig en dag. Det handlar främst om cancer, men även andra sjukdomar är inkluderade.

Barn blir mer empatiska – Barn som har vuxit upp tillsammans med djur blir oftast mer empatiska mot både andra människor och mot djur av alla dess slag. Det finns en större respekt för djur och även ett större välbefinnande hos båda parter.

Mindre stress i vardagen – Det finns en orsak till varför allt fler arbetsplatser börjar att tillåta hundar på kontoret. Forskning har nämligen visat att närvaron av en hund sänker människans stresshormoner mycket snabbt och effektivt.

Terapihundar mår bra av att hjälpa patienter

Att hunden är människans bästa vän kan nog knappast någon invända mot. Det är ett husdjur som vid rätt omhändertagande och lydnad har en otroligt god inverkan på människor. Ett sällskapsdjur som ställer upp i vått och torrt. Men också ett djur med medmänskliga och sociala egenskaper. Med andra ord det optimala djuret till dem som behöver trygghet allra mest.
Begreppet ”vårdhund” har gjort sig bekant inom vården på senare tid och det kommer garanterat bli mer anammat även framöver. Hundarnas egenskaper har positiv inverkan på olika plan vid olika typer av behov. Äldre människor som behöver trygghet och socialt utbyte mår bättre med hunden vid sin sida. Men även skolbarn med särskilda behov har bevisat sig bli mer verbala och sociala med en vårdhund vid sin sida.

Vårdhund brukar även gå under begreppet terapihund och syftar till den roll hunden har i ett sammanhang. Det är en form av social tjänstehund som ger stöd till människor med hjälp av sin förare. Vårdhunden har en uppgift som syftar till att öka personens motivation och hälsa genom fysisk, social, psykisk och kognitiv träning. Hundens psyke ställs på prov eftersom det är okända personer som klappar och kelar med den. Det bör dock nämnas att forskning visar att terapihundar mår bra av utbytet som sker under hundens arbetsmoment. Det finns ingenting som tyder på att vårdhundarna skulle bli stressade eller må sämre i sin viktiga roll. Tvärtom visar forskningen att terapihundarna faktiskt trivs med sin roll. Det är något som konstateras via olika typer av studier av hundarna; både medicinska och beteendemässiga.

Rehabhund är ett annat uttryck för den här sortens arbetsroll vissa hundar har. Men generellt sett talas det om vårdhundar i den här formen av vårdrelaterade sammanhang. Assistanshundar är en annan typ av ”tjänstgörande” hund och har en mer ansvarsfull roll. Den jobbar åt en person, vilken också är hundens förare; till exempel en hund som hjälper en blind människa i vardagen. Trygghet är ett viktigt element även hos assistanshundar, men upplägget gällande träningen är annorlunda. Oavsett vilken roll en hund har är det framför allt djurets sociala förmåga som gör hunden lämplig till den här sortens hälsofrämjande jobb.

Terapihundar hjälper patienter på intensiven att tillfriskna

Att gosande och lekande med en hund kan förgylla dagen och bättra på humöret vet väl de flesta hundälskare. Faktum är att kontakt med så kallade terapihundar, det vill säga hundar som gått specialträning för att finnas där för patienter inom vården, har bevisat god effekt både för patienternas kropp och sinne. Det är alltså inte så konstigt att flera sjukhus även har börjat att använda terapihundar på intensiven.

Terapihundar har använts på sjukhus och inom äldreomsorgen i många år, i USA ända sedan 70-talet, men att låta dem umgås med patienter på intensiven är ett relativt nytt växande fenomen. Inverkan på patienter har visat sig vara positiv då kontakten med terapihundar minskar ångest och stress för patienter, och har till och med fysiskt goda effekter, exempelvis minskat blodtryck.

Att använda sig av djur inom vården är förstås inte helt riskfritt. Potentiella risker inkluderar allergiska reaktioner hos patienter, samt infektioner och skador vid bett. Av den anledningen finns höga krav både på terapihundarna och deras ägare: hunden och ägaren ska tillsammans genomgå träning för att hunden ska bli en kvalificerad terapihund, och den ska också vara vaccinerad samt tvättas inför varje besök på intensiven.

För att få bästa effekt av besöket för alla parter bör sjukhuset samarbeta med specialister på certifieringar för hundarna och jobba med patienter som är kapabla att kommunicera och som inte lider av exempelvis hallucinationer, enligt Megan Hosey på Johns Hopkins University School of Medicine.

Förutom de tidigare nämnda fysiska och mentala effekterna kan terapihundar även ge patienterna emotionell styrka. Många som hamnar på intensiven känner sig rädda, nedstämda eller ensamma, och umgänge med en kramgo hund kan då ge trygghet och glädje i en svår situation.

Enligt patienters självskattningar kan även upplevda smärtnivåer sjunka under och efter kontakt med hundarna. Megan Hosey menar att de till och med kan hjälpa patienterna att tillfriskna och göra framsteg snabbare genom att terapihundarna ökar patienternas motivation och engagemang i sin rehabilitering.

Att vara i behov av vård och omsorg på intensivvården kan få människor att känna sig maktlösa och som i beroendeställning till utomstående faktorer. Användningen av terapihundar på intensiven är en del i att humanisera vården. Med detta, och den forskning som finns i frågan, i åtanke är det

Hundar kan läsa av känslor hos bilder på människor – enligt ny forskning