Skip to main content

Håll hunden fri från fästingar och loppor!

Våra hundar älskar att springa ute i det fina sommarvädret. Sommarvärmen medför dock, som de flesta hundägare vet, även en viss risk för att hundarna ska drabbas av fästingar och loppor. Fästingar kan dessutom bära på farliga sjukdomar som hunden kan bli smittad av, även om detta är ovanligt i Sverige. Metoderna för att förebygga och bli av med fästingar och loppor är många. I denna artikel tipsas det om några av de vanligaste metoderna för att förebygga fästingar och loppor hos din hund.

Förebygg fästingar enkelt

Det allra bästa är givetvis att förebygga att fästingangreppet sker från första början. Ett av de smidigaste sätten att förebygga fästingar hos hundar är att använda en fästingprodukt för hundar. Det finns olika sorters fästingprodukter för hundar, allt ifrån fästinghalsband till fästingsprej och schampo. Ska man vistas i områden med mycket insekter finns det även overaller för hundar, som även skyddar mot UV-strålar. Dessa produkter finns på djurhyllorna i de flesta apotek och hos veterinärbutiker. Var dock noga med inte använda produkter för katter på hundar. Det står tydligt på produkten vilka djur sprejen är till för. Fästingar trivs i långt gräs eftersom de sitter på långa strån och hoppar över till en ny värd när den snuddar vid grässtrået. Därför ska gräset på gräsmattan helst hållas kort så att risken att smittas på den egna tomten blir mindre. Låt dessutom bli att ta promenader i områden med högt gräs.

Om olyckan är framme

Om olyckan ändå är framme är det viktigt att fästingen tas bort så fort som möjligt, då minskar nämligen risken för att en fästingburen sjukdom överförs. Kontrollera alltid dig själv och din hund direkt efter vistelse i skog och mark. De vanligaste ställena på hunden där fästingen sätter sig är mellan tårna och på tassarna, runt läpparna, i och runt öronen samt vid anus och under svansen. Det är viktigt att lära sig hur man drar ut fästingar. Köp en smal pincett för ändamålet eller kontakta veterinär om du inte kan eller vill ta bort fästingarna.

Loppor är inte att leka med

Loppor sitter oftast där hundens päls är tunnare, exempelvis på magen och i armhålorna. Hunden ska tvättas med särskilt schampo mot loppor. Har du flera hundar ska de alla behandlas samtidigt för att undvika att lopporna hoppar från en hund till en annan. Dessutom måste du rengöra omgivningen där hundarna vistas. Tvätta alla sängkläder och sofföverdrag och dammsug golv, soffor och sängar. Tänk på att tömma dammsugarpåsen efteråt. Om lopporna får fäste kan de angripa hunden igen och även angripa människor. I värsta fall tar en lopp-invasion år att bli av med. Huset kan då behöva evakueras och saneras, vilket tar tid och kan bli dyrt.

Lämna ett svar

Håll hunden fri från fästingar och loppor!