Skip to main content

Vanliga misstag hundägare gör

Att vara hundägare är något som många drömmer om. Tänk att få mysa med en hund hela dagarna. Visst är det mycket kärlek, men som hundägare har du också ett mycket stort ansvar. Din hund är beroende av dig hela sitt liv och det är viktigt att du ser till att den mår bra och är hälsosam.

Vi ska inte sticka under stol med att det inte är kul att vara hundägare, för det är det verkligen. Även om man har skapat sig mycket erfarenhet och kunskap om hundar så är det dock lätt att begå vissa misstag. Här nedan tar vi upp de vanligaste misstagen som hundägare gör. Genom att vara medveten om dessa är det enklare för dig att undvika dem i framtiden.

De väljer fel hundras

Att välja fel hundras är ett mycket vanligt misstag som många gör när det är dags att skaffa hund. Man går kanske efter hundens utseende, men glömmer bort att titta på egenskaper och beteenden hos hundrasen. Det är viktigt att du väljer en hund som kommer att passa in i din vardag och din livsstil så bra som möjligt. Att välja en mycket aktiv hundras när du helst ligger på soffan är ingen bra kombination.

Labrador retriever är en lugn och enkel hundras. Bild: FI Jones

De försäkrar inte hunden eller har inte en täckande försäkring

Alla hundar bör ha en bra och täckande försäkring, men vissa tycker att en försäkring är alldeles för kostsam. Kanske tänker man även som så att risken för skador är väldigt liten, men att inte försäkra din hund är ett stort misstag. Vill du hitta en billig försäkring så använd dig av internet. Se till att du jämför hundförsäkring innan du väljer för att få en som är så täckande och billig som möjligt.

Hunden får inte tillräckligt med motion

En hund behöver komma ut och röra på sig minst fyra gånger om dagen. Det gäller de större hundarna såväl som de mindre. Ett vanligt misstag är att man motionerar hunden alldeles för lite, vilket kan bidra till hälsoproblem såväl som oönskade beteenden. En vuxen hund behöver flera promenader varje dag där minst en av promenaderna ska vara lång (cirka 1 timme). Utöver den vardagliga motionen ska du även se till att få in träning såväl som lek och bus.

De glömmer bort hundens tänder

Det är inte bara din hunds päls som du ska se över med jämna mellanrum. Glöm inte bort hundens tänder! Tandproblem som till exempel tandsten är vanligt hos många hundraser och om du inte tar hand om tänderna finns det risk för inflammationer såväl som tandlossning. En försäkring kan även täcka upp för tandskador.

Lämna ett svar

Vanliga misstag hundägare gör