Skip to main content

7 fördelar med att vara hundägare – enligt forskare

Funderar du på att skaffa en hund eller har du redan en fyrbent vän där hemma? Härligt! Då är du betydligt mer lyckligt lottad än du tror. Forskning har nämligen visat att det finns otroligt många fördelar med att ha en hund och detta utöver att det är trevligt och mysigt. På internet och i forum kan man hitta många människor som berättar om de olika fördelarna som finns med att vara hundägare, men vad säger egentligen forskningen?

De största fördelarna

Du slipper bli sjuk lika ofta – Forskning har visat att människor som äger en hund blir sjuka betydligt mer sällan än andra. Vi strävar efter att ha så kliniskt städade hem som möjligt för att hålla oss friska, men detta kan ge motsatt effekt.

Starkare hjärta – Bara att du klappar en hund kan få din kropp att sänka hjärtfrekvensen och även sänka blodtrycket. Att äga en hund har också visat sig sänka människors kolesterol samt höja chansen för att överleva en hjärtinfarkt.

Motion – Din hund behöver komma ut och gå, flera gånger. Det betyder att du kommer att få bättre hälsa genom all den motion som du får.

Du blir lyckligare – Studier har visat att människor som äger en hund är lyckligare och är mindre benägna att bli deprimerade. Har man dock väl redan hamnat i depression så kan en hunds närvaro hjälpa en ur problemet.

Otroligt luktsinne – Det har visat sig att hundar har en förmåga att lukta sig till sjukdomar och det betyder att din hund kan rädda livet på dig en dag. Det handlar främst om cancer, men även andra sjukdomar är inkluderade.

Barn blir mer empatiska – Barn som har vuxit upp tillsammans med djur blir oftast mer empatiska mot både andra människor och mot djur av alla dess slag. Det finns en större respekt för djur och även ett större välbefinnande hos båda parter.

Mindre stress i vardagen – Det finns en orsak till varför allt fler arbetsplatser börjar att tillåta hundar på kontoret. Forskning har nämligen visat att närvaron av en hund sänker människans stresshormoner mycket snabbt och effektivt.

Lämna ett svar

7 fördelar med att vara hundägare – enligt forskare