Skip to main content

Hur du väljer bäst mat till din hund

Det finns en hel del olika sorters hundfoder på marknaden. De lämpar sig för olika hundraser, har olika smak och de flesta har också olika innehåll. Som hundägare är det inte helt lätt att välja ett foder bland alla de sorter som finns. Ibland kanske man tvingas välja ett billigare foder, och ibland kan man ta ett dyrare. Men hur ska man egentligen resonera för att välja rätt och bäst foder till sin hund?

Hur gammal är hunden?

Det första man bör fundera över är hur gammal hunden är. Det finns foder för valpar, vuxna hundar och för äldre hundar. Ett valpfoder är bra till valpar, men man kan faktiskt ge ett vanligt foder för vuxna hundar om det anges på förpackningen att det kan ges till hundar i alla åldrar. Ett valpfoder innehåller dock fler näringsämnen, och anpassade halter av till exempel kalcium som en valp inte ska få i sig för mycket av. Dessutom innehåller fodret mer energi och bitarna är anpassade efter en liten mun och mage.

Hundens aktivitetsnivå

Man måste också fundera över hur aktiv hunden är. Om man har en väldigt gammal hund som inte är så aktiv är ett foder med mycket fett sällan bra. Det gör hunden överviktig. En hund som tränar flera gånger i veckan och är väldigt aktiv behöver å andra sidan ett foder med mer energi. Det gäller att läsa på förpackningen för att se vad fodret innehåller när det gäller näringsämnen. Ibland kanske man måste ge ett kraftigare foder men i mindre portioner för att hunden ska må bra.

Råvarornas kvalitet

När det gäller hundfoder kan det ofta stå att fodret innehåller animaliskt protein från olika djurslag. Det kommer inte att vara filé eller stek som hamnat i torrfodret. Om hunden är känslig är det klokt att välja ett foder med en eller få proteinkällor. Då kan en ägare som märker att hunden inte mår bra enkelt byta foder. Ofta hjälper det inte bara att byta till ett annat fodermärke eftersom att proteinkällorna för det mesta inte är helt enkla att definiera.

Ska hunden ha spannmål?

Från början är hunddjuret en köttätare och det är därför många som tror att hunden också ska vara det. Men hunden är i dag en allätare och den behöver få i sig olika mineraler för att må bra. Ett bra hundfoder bör innehålla näringsämnen som hunden behöver och även lite spannmål bör ingå i det.

Lämna ett svar

Hur du väljer bäst mat till din hund