Skip to main content

Många hundägare badar sina hundar för ofta

Som hundägare vill man oftast göra allt man kan för sin fyrbenta vän. Man köper foder av hög kvalitet, besöker veterinären och ser till hundens hygien. Ett vanligt problem är dock att många hundägare badar sina hundar alltför ofta. Syftet är naturligtvis att hålla hunden ren och fin, men vovven behöver inte badas så ofta som många tror. Hur ofta bör man då tvätta sin hund för att det ska bli rätt?

Hur ofta ska hunden badas?

I regel behöver en hund inte badas mer än två gånger per år. Det räcker för att hunden ska vara ren. Naturligtvis kan det förekomma situationer när pälsen eller tassarna blir smutsiga på grund av t.ex. dåligt väder och då kan det givetvis vara dags för en dusch. Däremot behöver man inte tvätta hela hunden, utan det räcker med de smutsiga områdena.

För att veta hur man tar hand om hundens hygien på bästa sätt är det också bra att läsa Skötselråd från SKK, där du får många bra tips.

Vad avgör hur ofta en hund ska tvättas?

Även om grundprincipen är att en hund ska tvättas två gånger årligen betyder det inte att det är ett måste. Hur ofta just din hund behöver bada beror på flera aspekter, främst de nedanstående.

  • Vilken ras tillhör hunden?
  • Vilken typ av päls har den?
  • Hur gammal är hunden?
  • Hur ser hundens hälsa ut?

Rastillhörigheten är av stor betydelse, eftersom t.ex. en Chow Chow har betydligt mer päls än en Pitbull. Därför är det också logiskt att den senare inte behöver bada lika ofta. Likaså kan en gammal och sjuk hund behöva tvättas oftare, eller så kan det vara precis tvärtom, att en äldre hund upplever bad som jobbiga.

Tips

För att förstå hur ofta just din hund behöver badas bör du fråga en uppfödare eller veterinär. Tänk också på att använda rätt schampo när du tvättar hunden. Idag finns det mängder av hundschampon, så kolla gärna upp vilket som lämpar sig bäst för just din vovve.

Lämna ett svar

Många hundägare badar sina hundar för ofta